Ontwikkelingen in de markt
Organisatie
Certificering
Ontwikkelingen in de markt
Vacatures
Arbo
Betonstaal verwerken is verantwoordelijk werk. Beton is alleen betrouwbaar en duurzaam als de wapening in overeenstemming met de buigstaat en de tekeningen is gemaakt en aangebracht. Daarom moeten betonstaalvlechters nauwgezet en vakkundig werken. Maar het vlechten van wapeningsstaal is ook zwaar werk. Het ziekteverzuim onder betonstaalvlechters (percentage vlechters dat afgelopen 12 maanden ziek is geweest) is met 61% in 2008 duidelijk hoger dan dat van alle bouwvakkers (gemiddeld 53% in 2008). Ziekteverzuim verstoort het werk, verlaagt denkkwaliteit en de productiviteit. Door arbeidsongeschiktheid verliest de bouw goed opgeleide vakmensen. Bovendien is het steeds lastiger om goed personeel te werven.

Om deze trend tegen te gaan trachten wij om arbo-vriendelijk wapening te tekenen en te verwerken. Dit doen wij bijvoorbeeld door zware standaard netten om te zetten in grote pasnetten (in overleg met de constructeur), welke vervolgens met de kraan worden gelegd. Daarnaast hebben wij dwarskrachtrekken ontwikkeld waardoor wapening stapelbaar blijft, dit product is terug te vinden onder specials.

Door continu te vernieuwen en een goede communicatie tussen onze werkvoorbereiders en de werkvloer hopen wij het ziekteverzuim onder de betonstaalvlechters aanzienlijk terug brengen.

Wij verwachten dat de arbeidsinspectie op korte termijn gaat handhaven op het A-blad Betonstaal verwerken, dit blad kunt u downloaden onder documenten.

Milieu
Sinds 2009 hebben wij onze eigen insteekhaven in gebruik genomen. Ruim 85% van het te verwerken staal wordt nu aangevoerd over water. Kort gezegd komt het erop neer dat er ongeveer 3400 vrachtwagens per jaar minder over de weg naar onze voorraad rijden. Niet alleen proberen wij de CO2 uitstoot te verminderen door manier van aanvoer van het staal, maar ook op de manier waarop het naar de bouw gaat. Er wordt namelijk jaarlijks geďnvesteerd in het wagenpark om deze te vernieuwen. Onze nieuwe trekkende voertuigen beschikken allen over een Euro 5 EEV motor. Deze schonere motoren produceren aanzienlijk minder CO2 uitstoot dan hun voorgangers.

Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid zit Holterman zeker niet stil. Zo heeft het samen met Chiel Bartels een innovatief prefab betonnen bouwsysteem ontwikkeld. Dit product is het voor het eerst commercieel toegepast in de Villa Flora te Venlo. De duurzame ambities betroffen ook de constructie. In dit geval betekent dat grote overspanningen met een integratiemogelijkheid voor techniek. Daarmee moet het gebouw zich eenvoudig kunnen aanpassen aan een nieuwe gebruiksfunctie in de toekomst (durability). Verder moet de constructie demontabel zijn en als het kan her te gebruiken voor een ander gebouw (sustainability). Op deze beide punten scoort het HOLCON systeem zeer goed. De onderdelen van het bouwsysteem zijn gebaseerd op een moduulmaat (standaardisatie). Verder heeft het bouwsysteem droge verbindingen, een snelle bouwtijd, de techniek is altijd bereikbaar en de vloeren, portalen, wanden, kolommen en balken hebben een blijvende restwaarde. HOLCON heeft circa vijfduizend vierkante meter HOLCON vloeren in Villa Flora verwerkt. Holterman Wapeningsstaal, heeft de negen karakteristieke parabolen op het dak van Villa Flora geleverd. Wij hopen dat Villa Flora binnen afzienbare tijd gebruik gaat maken van de extra energiewinning die deze parabolen kunnen opleveren, zodat fraai en functioneel samengaan. Meer informatie kunt u vinden op de website van HOLCON B.V. (www.holcon.com)

Disclaimer & PrivacySitemap